Tuesday, 11 March 2014

Tips menghadapi orang "ketiga"..

salam u olls.. memandangkan hati nie pernah merasa dugaan seperti dalam tajuk, so nak share beberapa tips yg maybe korang boleh try bila hadapi keadaan sebegini.. ini sekadar pengalaman dan cara sy sendiri bila di duga cmni.

1) istighfar. tenang. tarik nafas dalam2. please.. jangan terus mengamuk mengkihinzir buta kt pasangan awak. kalau awk terus mengamuk,ini akan membuatkan pasangan awak rasa terkejut dan terus bagi respon yg sangat negatif. iye, sy faham yg awak tengah bengang, terkejut, sakit hati, bla.. bla..bla.. tp u must tahan dulu semua tu ok. jgn risau, ada timing yg sesuai utk u mengamuk nnti. please.. pastikan dapat wat step first nie dulu, then baru teruskan ke step 2.

2) slow talk. haa.. nie mesti susah nak wat kn bile hati ngah panas? step ini sangat penting. kalau u dapat buat dan lepas dr step satu, kompom u leh slow talk dgn pasangan anda. keadaan akan jadi tambah rumit kalau masing2 dalam keadaan hati panas membara gelegak. terutama bg perempuan, please.. slow talk dgn pasangan anda. ini akan membuatkan pasangan anda akan rasa bersedia dan beri tumpuan pd anda walaupun sikit. tanya samada betul @ tidak yg pasangan anda ada hubungan dgn org ketiga nie. kalau dia x ngaku, try ckp cmni kt dia. contoh- "sy minta awak jujur kali nie. sy akan bantu awak utk kite sama2 selesaikan perkara nie. sy tau sy bnyk kekurangan, tp please jujur je, sy x kn marah. please. jujur". (walaupun hati mmg nk marah, x pe, ckp je cmtu, skurang2 nye psngn awk akan brfikir yg ketika itu lah masa yg sesuai utk die bgtau sbb dia x kan dimarahi). plus, step kedua ini adalah step sangat2 penting. ia bergantung juga cara awk komunikasi & main psychologi dgn psangan awk. kalau psgn still x nk cerita, x nk terus- terang, biarkan je dulu. tp jangan biar terlalu lama. cari lagi masa sesuai, slow talk lagi dgn dia. kalau x makan saman jugak, then, u sendiri kena jadi FBI detective conan. hehe.

3) masa utk mengamuk!oppss... nanti! mengamuk dgn cara berkhemah. wah, boleh gitu? maksud nya, step ini, awk dah boleh start buat ekspresi muka (sedih, kecewa, marah, bla..bla..). mula kuatkan sikit (SEDIKIT sahaja) nada suara anda. jgn bla @ tinggalkan pasangan anda ketika ini sbb anda dah create 1 keadaan utk psngn anda bsedia hadapi apa pun yg berlaku. masa nie, please.. bincangkan penyelesaian. kalau boleh, masa tu jugak settle kan org ketiga nie. bia kita sendiri tengok apa yg psgn kite wt utk nyah org ketiga nie. hanta la sms ke, call ke, chat ke, wasap ke, bla.. bla..bla.. kite sndiri bace ayat yg psgn kite hantar kt org ketiga. pastikan takde ayat yg cmni - "wlaupun u dgn i dah x de pape, i still syg u smpai bile2" or "walaupun u dah x de pape dgn i, kalau u ada mslh, bgtau je i, i akan ada utk u" dan lain2.. please la, kalau aku, mmg dah kena kaki dah. x payah nk ada contact2 lagi dah smpai bile2. dan sy tau, mmg ada yang akan ambil masa utk settle perkara nie trutama bg yg dah berkahwin. tp in shaa Allah, akan setlle jugak.

4) lepas dah settle semua, please.. kekalkan keharmonian, kebahagiaan, keceriaan, bla..bla.. bla.. JANGAN ungkit perkara yg dah lepas. wlau bertekak cmne skali pun, jgn sesekali ungkit kejadian yg dah lps. masing2 kena jujur. itu yg penting. (tp kalau dpt psgn yg mmg jnis plyboy plygirl x makan saman, ha ce try bg die makan kaki pakej dgn kasut saiz 100! )

*pinjam gmba kt google

bnyak lagi sebenarnya cara yg u olls boleh wt.. tp ini sekadar pengalaman sy.. sy hadapi keadaan ini dgn cara begini. dan sekarang settle dan bahagia. kehkeh.. biasa la.. ade je dugaan.. lebih2 lagi utk pasangan yg nak membina masjid.. atau pun yg dah berkahwin.. asam garam gula kunyit kari cengkih halia dlm rumahtangga.. hahahaha.. peace.. ;)

Monday, 24 February 2014

Jaga Hati Kita Juga, please..

salam u ollss.. hari nie, mood sangat2 sedih. paling tak suka bila rasa cmni!

pernah rasa tak bila kita tak tau apa salah kita, tp org tu tibe2 nak mrh kita? pernah rasa? dan saya sedang rasa perasaan itu sekarang. sangat terasa hati dgn keadaan begini. :(

kalau dah benci, bgtau. kalau dah x suka, bgtau. kalau nak rasa diri tu selalu betul, bgtau. x pe, bia kite je yg salah. kalau itu yg dapt puaskan hati org tu! nak org jaga hati dia, tp dia makin x jaga hati kita. adilkah?? rasa macam nak je jerit kuat2!!!!

Allah!!!!! :'(

Saturday, 15 February 2014

Bila Kebakaran Hutan Berlaku

Asslamu'alaikum, awak awak awak semua semua semua..wikiwiki.. =.='

aha.. tajuk cam soalan UPSR, PMR, SPM, STPM jerk!! ok, mood SERIOUS skrg! please!!
awak tau x? sy panic sangat2 sampai guling guling pegi balai bomba (boleh gitu??).. this is a true story, dear! berlaku depan mata! sy duk kt hostel kn, kt tingkat 7. dalam area2 maghrib camtu, sy nampak kepulan asap yg hitam naik terbang ke atas.. ingatkan asap biasa- biasa je.. rupanya, hutan terbakar!! Allahurabbi.. sy panggil member.. dia pun panic gak! makin lama makin merebak! Ape nak buat nie??? aduh.. nk call bomba? kang bomba datang kt hostel nie cmne? masalah sekarang, kite x tau ape name hutan tu.. plus, x tau tu bukit ke gunung.. (kesian betul kat aku nie wei!! ) wuu...

ape nak buat nie?? da makin merebak tu!! mintak2 la dah ada bomba yg usaha padamkan kt hutan tu.. boleh nampak dr hostel kite tau!! Ya Allah.. :(

Wednesday, 12 February 2014

Suami Cari Duit, Isteri Pergi Shopping ?

Assalamu'alaikum... dah dinner? ecece.. dinner.. x nak sebut makan mlm eh? jgn makan lewat mlm k, dear.. nnti fat fat fat suka bertandang..

nk cite nie..td log in fb..jumpa gamba nie kt wall.. so cmne? apa pendapat korang? (kite nk diam je..sbb belum berstatus PUAN agy.. hahaha..)


me? urm.. krikk..krik..krikk..

Tuesday, 11 February 2014

Pilih Pavlova @ Pecan Heaven Butterscotch?

Assalamu'alaikum u ollss... suka makan kek x? pandai wat kek x? ke pandai makan kek je?? huahua..tp sebelum tu, kite pesan2 awal2 kt awk, hanya orang yg PENYABAR je leh baca entry nie. ok?

La nie.. ceq nk habaq mai kt hangpa suma (eh..kata ank jawa? tetibe tukar loghat.. =.='' )

dah lama kite nk mkn & rasa & telan & bla..bla..bla dekat dua kek nie! sape yg pnah wat sendiri? wahh!!! teror nya korang! Daebak!! tp kita baru terkial2 nk cari ressepi pavlova & pecan heaven nie. (tp last2 beli je! ohh..sangat bagus)

for me, dua2 nya sedap sangat2 smpai nangis pegang gambar dua kek nie kt tangga sbb nak lagi! haha.. boleh gitu?? plus, pavlova mmg easy giler nk wat. korang leh tanya pak google kn.. tnye kt dia resepi dua kek nie. sure die tau nye la! sedangkan assignment korang pun tanya pak google tu, apatah lagi sekadar resipi masak kek je kn?? haha..
hari nie hati kite baik tau.. nk belanja korang PAVLOVA @ PECAN HEAVEN BUTTERSCOTCH nie!! nak??
SYARAT2 NYA senang je.. jd follower kite dulu.. haha.. ;)

pic from SINI

nie..belanja PAVLOVA lak.. pic dr SITU


*belanja tengok gambar je..huarhuahuarh (gelak jahat).. jgn marah sayang.. penyabar kan? kan? kan? love u ollssssss..

ada apa pada TUDUNG BAWAL AIDIJUMA.. ?

assalamualaikum sume... ok..hari nie, jemah nak masak kari kepala ikan..(apahal tetibe nie?)

ceceh.. x lah.. bukan nk cite psl masak2.. tp nk respon pd entry lepas yg kononnya bersemangat guling2 nk jual shawl.. nk update kt blog la. tp, smpai skrg, tada apa pun.. hang apaa citaa??? =,=

ok2..first.. sory cgt2.. kite x jd nk jual shawl.. tp kite ada jual nie!! TUDUNG AIDIJUMA- CETUSAN DATIN NORJUMA. mak aih!! stok laju je jalan! x menang tgn kot org cari tudung nie! walaupun sekadar tudung bawal, tp i cakap kt u, mmg best giler pakai. senang! x jarang! x yah guna fabric starch utk bentukkan hokeeeyy!! kain die best! bla..bla..bla.. haish.. x dpt den nk senarai agy.. banyk cgt.. haha.. dah la, cite lebih, wt pe kn? jom..usha TUDUNG AIDIJUMA. 100% ORIGINAL. leh wasapp 0147597616

Nie design leaf.. yes, dear! ini tudung bawal. u can lilit2 jd shawl! tgk tutorial kt youtube- Aidijuma Channel.



plus.. i bgtau u olss awal2 yg pihak Aidijuma x de lantik agent dan yg seangkatan dgn nya utk jual tudung nie. u olls leh g butik sendiri. cumanya, nasib2 u olls la dpt ke x design yg u olls nk sbb tudung die mmg cepat giler habis. ok? leh join group kt fb: Bawal Aidijuma Group. thanks dear!!

ok, tata... love u ollsss... <3

Thursday, 2 January 2014

Aku Blogger Sepenuh Masa?

assalamu'alaikum u alls... ahha.. apdet blog setelah lama "bercuti"..

sekarang da sem last.. tp baru diploma je. ingt nk jual shawl labuh.. shawl yg buat dr kain chiffon dan tutup dada (part yg amat penting utk ditutup!)

skrg, nak try pakai shawl tu.. kalau ok, dan selesa, akan di apdet kt cni nnti.. nanti tu bile? hehe.. sabar la.. aku bukan blogger spenuh masa lagi hokeh..! belajar amat penting.. so.. thts all..

tata... (hoh? tu je update blog? =.=" )